EL VENTALL

El Ventall. Carlo Goldoni (1707-1793)

Avui abordarem un autor venecià entremaliat. Rere les petjades de Voltaire va renovar i airejar tant el teatre còmic com el tradicional del segle XVIII a Itàlia i a la França Lluís XVI. Les seves obres són anticlericals, humanistes i satíriques. La classe mitjana i les seves ambicions hi surten afavorides, mentre que retrata els nobles com a éssers arrogants i la classe baixa com a gent sense moral.

El Ventall transcorre en una localitat d’estiueig on un jove amable, una càndida joveneta, un hostaler malcarat, una mercera coqueta i un sabater pegot, són petits burgesos que conviuen amb el contrapunt antipàtic del Comte de Rocca Marina i del Baró del Cedro. Tot l’argument, ben enrevessat, es desencadenarà a partir del trencament accidental d’un ventall a l’escena inicial de l’obra.

Com que a Amalgama ens divertim molt complicant les funcions, al Ventall us hem reservat una sèrie de sorpreses que esperem que us dibuixin permanentment un somriure a la cara, i que al final no us facin pensar –com va escriure un crític l’any 1763 sobre l’estrena a París– que «El Ventall és una obra massa embolicada per a l’habilitat d’aquests còmics».

Benvinguts, i moltes gràcies.

 

Mercè Vallejo

ImatgesFitxa artistica